افتادگی رحم چیست؟ جلوگیری و درمان افتادگی رحم

افتادگی رحم یا پرولاپس رحم (Uterine prolapse) در زنان زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات، ماهیچه ها و رباط‌های نگهدارنده کف لگن کشیده و ضعیف شوند تا […]

افتادگی رحم چیست؟ جلوگیری و درمان افتادگی رحم

افتادگی رحم یا پرولاپس رحم (Uterine prolapse) در زنان زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات، ماهیچه ها و رباط‌های نگهدارنده کف لگن کشیده و ضعیف شوند تا زمانی که دیگر نتوانند حمایت کافی را در نگهداری رحم داشته باشند.

فهرست مطالب

در نتیجه رحم فرد بیمار به داخل واژن حرکت می‌کند و از آن دهانه واژن بیرون می‌زند و رحم حالت طبیعی خود را از دست می دهد و آویزان می شود.

افتادگی رحم اغلب بعد از یائسگی اتفاق می‌افتد و زنانی را که تجربه یک یا چند زایمان واژینال (زایمان طبیعی) داشتند را بیشتر در معرض ابتلا قرار می‌دهد.

بر اساس مطالعات انجام شده این عارضه در ایالت متحده 3 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می‎دهد که نیمی از آن‌ها، افراد بالا 50 سال هستند.

پرولاپس خفیف رحم معمولا نیازی به درمان ندارد و زمانی که موجب ناراحتی فرد شود و در کیفیت زندگی او تاثیر منفی داشته باشد، می‌توان از روش‎های درمانی برای بهبود وضعیت استفاده کرد.

افتادگی رحم زمانی رخ می دهد که ماهیچه ها و بافت لگن شما ضعیف شود.

این ضعف باعث می شود که رحم به داخل واژن شما بیفتد.

گاهی اوقات از دهانه واژن شما خارج می شود.

تقریبا نیمی از زنان بین 50 تا 79 سال به این عارضه مبتلا هستند.

افتادگی رحم چگونه اتفاق می‌افتد؟

افتادگی رحم چگونه اتفاق می‌افتد؟

افتادگی رحم چگونه اتفاق می‌افتد؟

بعضی از اعضای بدن عملکردی بسیار حساس و موقعیت مهمی دارند و عملکرد درست آنها بر بخش‌ های مختلف بدن نیز اثر مستقیم خواهد داشت.

در بدن بانوان رحم یکی از اعضای مهم به شمار می‌ آید که سلامت و کارکرد درست آن وابسته به این است که در جایگاه اصلی خود قرار گرفته و از هرگونه آسیب و بیماری محفوظ بماند.

اما برخی از بانوان بنا به دلایل مختلف با افتادگی رحم مواجه میشوند، اینکه افتادگی چگونه اتفاق می‌ افتد برای هر فرد دلایل متفاوتی خواهد داشت، با ما همراه باشید تا مهم‌ ترین نکات را در این زمینه برایتان شرح دهیم تا بتوانید با آگاهی بیشتر از سلامت رحم محافظت کنید.

به طور کلی رحم توسط عضلات و ربات‌ های لگن احاطه میشود و در جایگاهی ثابت قرار می‌ گیرد.

اما زمانی که عضلات با ضعف‌ های شدید مواجه شوند، ربات‌ ها کشش ضعیفی خواهند داشت و نمی‌ توانند عضوی مانند رحم را در جای اصلی خود نگه دارند.

در چنین موقعیتی رحم دچار افتادگی میشود و از جایگاه حالت طبیعی خود خارج میشود و با حالتی آویزان در داخل واژن قرار می‌ گیرد.

اغلب متخصصان معتقدند که ضعف در عضلات کف لگن عامل اصلی در افتادگی رحم می‌ باشد و به بانوان توصیه دارند که از سنین جوانی اقدامات لازم را جهت تقویت عضلات خود انجام داده تا مبادا در میانسالی با افتادگی رحم مواجه شوند.

نکته حائز اهمیت این است که داشتن رژیم غذایی سالم و کاملاً غنی در کنار تحرکات درست و انجام فعالیت‌ های ورزشی اصولی و پیوسته به تقویت عضلات بدن به ویژه ناحیه لگن کمک شایانی خواهد کرد.

اگر به سلامت رحم اهمیت می‌ دهید باید بدانید که این دو اصل در زندگی باید با حساسیت زیاد انجام شود و با تقویت عضلات می‌ توانید رحم را در جایگاه خود حفظ کرده و هرگز مشکلاتی از قبیل افتادگی‌ های شدید تا خفیف را تجربه نخواهید کرد.

علائم افتادگی رحم در زنان

افتادگی رحم ممکن است بدون علامت و نشانه باشد زیرا بسیاری از زنان بالای پنجاه سال درجات متنفاوتی از افتادگی را تجربه می کنند.

اگر بیمار افتادگی رحم خفیف داشته باشد ممکن است علائم واضحی را نداشته باشد با توجه به این موضوع زمانی که رحم از موقعیت خود خارج می شود و دچار لغزش می شود باعث ایجاد فشار در دیگر اندام های لگنی مانند روده و مثانه می شود.

علائم متوسط تا شدید پرولاپس رحم عبارتند از:

  • درد کمر
  • تکرر ادرار
  • بی‌اختیاری ادرار
  • عفونت مثانه
  • نیاز ناگهانی به دفع ادرار
  • درد در برقراری رابطه جنسی و مقاربت
  • ترشحات زیاد و غیر عادی از واژن
  • احساس سنگینی یا پری در لگن
  • فشار یا درد در ناحیه لگن و شکم
  • یبوست و مشکل در اجابت مزاج
  • دیدن یا احساس برآمدگی بافت از واژن
  • احساس تماس بافت واژن بر روی لباس
  • احساس تخلیه نشدن کامل مثانه هنگام دفع ادرار
  • نگرانی‌های جنسی مانند احساس شل شدن بافت واژن

در صورت داشتن این علائم به بهترین پزشک و متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و با معاینه شدن توسط دکتر درمان شوید.

در صورت بی توجهی به علائم عملکرد مثانه، روده و جنسی تحت تاثیر قرار گیرد و دچار مشکل می شود.

علل افتادگی رحم در زنان

افتادگی رحم در اثر تضعیف عضلات لگن و بافت‌های نگه‌دارنده آن است. افتادگی رحم زمانی اتفاق می افتد که بافت ها و عضلات رحم ضعیف و شل شوند، در این صورت رحم به داخل کانال واژن راه پیدا می کند. افتادگی رحم در زنانی که تجربه زایمان طبیعی را دارند بیشتر است. از دلایلی که سبب افتادگی رحم در زنان می‌شود می‌توانیم موارد زیر را در نظر بگیریم:

  • بارداری
  • زایمان طبیعی
  • به دنیا آوردن یک نوزاد بزرگ
  • سرفه های مزمن یا برونشیت
  • سرفه های بلند مدت، طولانی و مزمن
  • کاهش سطح استروژن بعد از یائسگی
  • افزایش سن به خصوص پس از یائسگی
  • بلند کردن اجسام سنگین در طولانی مدت
  • زور زدن زیاد و منقبض کردن عضلات شکم هنگام دفع مدفوع
  • وارد شدن ضربه به ناحیه لگن و عواملی که سبب افزایش فشار به رباط‌ها و عضلات می‌شود.
  • سن اولین زایمان (خانم‌هایی که در سنین بالا زایمان می‌کنند بیشتر در معرض خطر افتادگی رحم نسبت به خانم‌های جوان قرار می‌گیرند.)

اگر علائم افتادگی رحم را بشناسید به محض مواجهه با یک یا چند مورد از آنها سریعاً به پزشک مراجعه خواهید کرد و پیش از آنکه آسیب‌ های جدی‌ تر رخ دهد می‌ توانید به درمان این عارضه کمک کنید.

متخصصان معتقدند که افتادگی رحمی علائم متفاوتی دارد و هر چه این عارضه شدیدتر اتفاق بیفتد قطعاً آسیب‌ های ناشی از آن به صورت محسوس احساس خواهد شد.

اما اصلی‌ ترین نشانه افتادگی رحم زمانی اتفاق می‌ افتد که فرد تصور می‌ کند هنگام نشستن یک توپ کوچک در زیر پای آنها قرار دارد، البته خونریزی‌ های بی‌ موقع از واژن و افزایش غیر طبیعی ترشحات واژن از جمله نشانه‌ های شایع افتادگی خواهد بود.

اغلب بانوانی که با افتادگی رحم مواجه میشوند اولین نشانه‌ ها را اینگونه بیان می‌ کنند که گویی در هنگام نشستن یک توپ کوچک در زیر پای آنها قرار دارد.

البته در کنار چنین حالاتی این افراد یبوست‌ های شدید یا دفع دردناک مدفوع را تجربه کرده و همواره از بروز عفونت مکرر در مثانه شکایت دارند.

علائم افتادگی رحم برای هر فرد متفاوت است و ممکن است شخصی که افتادگی را در حد شدید تجربه می‌ کند.

با چند مورد از این موارد گفته شده مواجه شده و البته شدت و وخامت این علائم برای هر فرد نیز متفاوت خواهد بود.

هر چه سیستم جسمانی افراد ضعیف‌ تر و افتادگی رحم بیشتر باشد این عوارض در حد بسیار شدید اتفاق خواهد افتاد و البته مشکلات زیادی را در زندگی روزمره افراد و سلامت و عملکرد رحم به وجود می‌ آورد.

آیا بیماری‌های دیگری هم باعث افتادگی رحم می‌شوند؟

بله ممکن است زیرا افتادگی رحم می‌تواند بر اثر اختلال بیماری‌های مرتبط با ضعف دستگاه لگنی اتفاق بیفتد.

فتق و بیرون‌زدگی دیواره واژن و بخشی که وارد مثانه می‌شود، می‌تواند باعث تکرر ادرار، احساس ادرار فوری یا عدم امکان ادرار شود.

وقتی دیواره پشتی بالای واژن دارای فتق باشد به آن فتق روده می گویند.

در این حالت قسمتی از روده کوچک وارد واژن شده و باعث کشیدگی و احساس فشار در واژن می شود.

انواع افتادگی یا پرولاپس رحم

انواع افتادگی یا پرولاپس رحم

انواع افتادگی یا پرولاپس رحم

افتادگی رحم در مراحلی که توصیف می‌شود به ما نشان می‎دهد تا چه میزان رحم پایین آمده است.

سایر اندام‌هایی که در ناحیه لگن قرار دارند، مانند مثانه یا روده می‎توانند به داخل واژن افتادگی داشته باشند.

چهار دسته از پرولاپس یا افتادگی رحم شامل موارد زیر می‌شوند:

افتادگی رحم درجه ۱

در این نوع از افتادگی حالت گردن رحم تغییر می کند و به سمت کانال واژن به حرکت در می آید و وارد قسمت فوقانی واژن می‌شود.

افتادگی رحم درجه ۲

در این نوع از افتادگی گردن رحم بیشتر به قسمت پایین واژن حرکت می کند اما هنوز از آن خارج نشده است.

در این حالت گردنه رحم وارد کانال واژن می شود.

افتادگی درجه ۳

در افتادگی درجه سوم، رحم به سمت پایین‌ترین قسمت واژن سقوط می‌کند.

فرد دچار بیرون‌زدگی در ناحیه تناسلی  خود می شود و می‌توان گردنه رحم را به‌راحتی از دهانه واژن مشاهده کرد.

افتادگی درجه ۴

این نوع افتادگی شدیدترین نوع است.

دهانه رحم به طور کامل از واژن خارج می‌شود.

نیاز به جراحی فوری دارد و اغلب در صورت خارج شدن تمام رحم از بدن و ازدست‌رفتن قوای رباط‌های محافظ رحم، متخصص زنان مجبور به تخلیه رحم می‌شود.

تشخیص افتادگی رحم در زنان

پرولاپس یا افتادگی رحم اغلب حین معاینات لگنی تشخیص داده می‌شود و ممکن است پزشک در طول معاینه از شما بخواهد این کارها را انجام دهید:

  • ماهیچه لگن را طوری منبقض کنید که انگار می‎خواهید جریان ادرار را کنترل و متوقف کنید. انجام این کار قدرت عضلات لگنی شما را به پزشک نشان می‎دهد که تا چه میزان است.
  • ماهیچه ها را به سمت پایین منبسط کنید طوری که انگار قرار است نوزادی را به دنیا بیاورید. این عمل به پزشک نشان می‌دهد که رحم شما تا چه حد پایین و افتاده است.

به گفته سایت معتبر hopkinsmedicine:

If you also have urinary incontinence or a feel like you can’t empty your bladder, your doctor may do a procedure called a .cystoscopy to examine your bladder and urethra

اگر شما دچار بی اختیاری ادرار شده اید یا احساس می‌کنید هنگام دفع ادرار به طور کامل مثانه‌ شما تخلیه نشده است، ممکن است پزشک معالج برای بررسی بیشتر مجاری ادرار و مثانه، انجام آزمایش سیستوسکوپی را پیشنهاد دهد.

همچنین پزشکان در برخی مواقع برای تشخیص بهتر می‎توانند از MRI استفاده کنند.

MRI به پزشک این امکان را می‌دهد تا رحم و سایر اندام های داخلی را ببیند و در صورت بروز هر گونه مشکل در ناحیه لگن آن را سریعا تشخیص دهند و درمان مناسب را آغاز کنند.

فیلم مصاحبه با دکتر فائزه حلیمی درباره افتادگی رحم

درمان افتادگی رحم در زنان

در صورتی که خانم‌ها به پرولاپس رحم خفیف دچار شده باشند نیازی به درمان ندارند و می‌توانند با انجام برخی تمرینات لگنی این عارضه را کنترل و برطرف کنند.

تمرینات لگنی موجب تقویت عضلات لگنی و رباط‌های نگهدارنده این اندام می‌شود، در نتیجه از خطر ابتلا به افتادگی شدید رحم جلوگیری می‎کند.

این تمرینات انقباضی در طی 3 تا 6 می‌تواند تاثیرات مثبت خود را بر بدن بگذارد.

در مرحله بعدی پزشک درمان را توسط دارو و هورمون درمانی انجام می دهد.

همچنین استفاده از وسایل محافظ مانند پساری نیز یکی دیگر از درمان های موثر است.

اما در موارد شدیدتر، زمانی که پرولاپس رحم برای فرد آزار دهنده باشد تنها راه درمان برای این ناهنجاری، عمل جراحی است که در طی این عمل بافت های رحم که دچار افتادگی و بیرون زدگی شده اند به جای خود برگردانده می‌شوند.

اگر به محض مشاهده علائم افتادگی رحم به پزشک مراجعه کنید متخصصان می‌ توانند پیش از بروز آسیب‌ های بیشتر فرایندهای مربوطه را آغاز کرده و به درمان و بهبود رحم کمک کنند.

افتادگی رحم برای برخی از افراد در حد محدود و جزئی اتفاق می‌ افتد و اگر در موقعیت مناسب به آن رسیدگی شود با چند فعالیت ورزشی ساده و مراقبت‌ های خانگی می‌ توانید به بازگشت رحم در جایگاه اصلی خود کمک کنید.

اما زمانی که افتادگی رحم بیش از حد نرمال اتفاق بیفتد چاره‌ ای جز انجام جراحی نبوده و متخصصان باید فرایندهای تخصصی‌ تر را انجام داده و این عضو حساس و مهم را در جایگاه اصلی خود قرار دهند.

در غیر این صورت عملکرد رحم با اختلال مواجه شده و سایر اندام‌ های مجاور مانند کانال واژن و مثانه نیز با فشاری مضاعف و اختلال از عملکرد مواجه خواهند شد.

انجام برخی از تمرینات ورزشی و البته کنترل شده فشاری را به نواحی خاصی از بدن وارد می‌ کند که تاثیر مثبتی بر سلامت و موقعیت رحم خواهد داشت.

به عنوان مثال تمرینات کگل به صورت اختصاصی در زمینه تقویت عضلات کف لگن مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

اگر این تمرینات را به درستی و طبق اصولی معین به طور پیوسته انجام دهید به تقویت عضلات لگن کمک کرده و این فرایند باعث میشود تا عضو حساس و مهمی مانند رحم به جایگاه اولیه خود بازگردد.

البته عضلات و ماهیچه‌ های اطراف این عضو توانایی حمایت از رحم را داشته و دیگر جابجایی حتی در حد جزئی اتفاق نخواهد افتاد.

اما در مواردی اگر افتادگی رحم آنقدر شدید باشد که به واسطه تمرینات ورزشی و اصلاح سبک زندگی نتوان شرایط را بهبود بخشید، متخصصان جراحی را روشی مناسب دانسته و سعی دارند که با اتصال مجدد ربات‌ های لگن به این عضو رحم را در جای اصلی خود قرار دهند.

تحریک الکتریکی عصبی عضلانی (NMES) یا درمان با ویبره از راه های موثر تقویت کرده عضلات کف لگن است.

در این روش دستگاه مخصوصی وارد واژن شده با ارسال سیگنال الکتریکی عضلات تقویت می شوند.

درمان بیوفیدبک نیز از از درمان های نوین افتادگی رحم است که پزشک دستگاه مخصوصی را درون واژن قرار داده و بافت اسیب دیده را درمان کند.

عوارض عمل رحم به منظور رفع افتادگی، بیش از هر فرایند درمانی می‌ باشد پس بهتر است که به محض مشاهده علائم ناشی از افتادگی رحم سریعاً به پزشک مراجعه کنید و تا پیش از آنکه موقعیت‌ های طلایی از دست برود با چند تمرین ساده سلامت رحم را حفظ نمایید.

جراحی پرولاپس رحم

جراحی پرولاپس رحم

جراحی پرولاپس رحم

همانطور که گفته شد برخی از آسیب‌ های جسمانی مانند افتادگی رحم عواقب و عوارض بسیار زیادی را برای بانوان به همراه خواهد داشت، البته متخصصان در موارد زیادی جراحی افتادگی رحم را گزینه مناسبی دانسته که اصطلاحاً به آن عمل پرولاپس رحم نیز گفته میشود.

پرولاس رحم را می‌ توان به سه دسته تقسیم کرد، نوع خفیف آن معمولاً در حدی اتفاق می‌ افتد که رحم به دهانه واژن رسیده باشد و اما نوع شدیدتر آن زمانی رخ می‌ دهد که رحم دهانه واژن را رد کرده و به داخل واژن می‌ رسد، همچنین در موارد شدیدتر رحم به طور کامل دچار بیرون زدگی از واژن خواهد شد.

در تمامی موارد گفته شده درمان پرولاپس رحم به صورت تخصصی انجام میشود و متخصصان می‌ توانند با جراحی و تقویت عضلات کف لگن این عضو را به جای اولیه خود بازگردانده و مراقبت‌ های تخصصی‌ تر را آغاز می‌ کنند.

اگر متخصصان تشخیص دهند که برای رفع افتادگی رحم نیاز به جراحی می‌ باشد شرایط اولیه جراحی را مهیا کرده تا تحت موقعیتی کاملاً ایمن عمل را انجام دهند.

نیاز است که ابتدا مراجعین تحت معاینات تخصصی قرار گرفته تا متخصصان میزان و نوع آسیب را بررسی کنند، پس از آن انواع آزمایشات و شرایط مشابه انجام میشود تا پزشک با آگاهی کامل نسبت به وضعیت جسمانی بیماران شرایط درمان را آغاز کند.

جراحی اصلاحی افتادگی رحم

در این جراحی رحم خارج نشده و توسط ترمیم بافت ظریف و اتصال رباط های لگن و قسمت تحتانی رحم در محل قبل خود قرار می گیرد.

فرد بعد از این عمل می تواند باردار شود.

لاپاروسکوپی

این نوع عمل کم ترین عوارض جانبی را دارد.

در این روش لوله ای که داراری منبع نوری است وارد لگن بیمار شده و پزشک بافت آسیب دیده را تشخیص و ترمیم می کند.

لیزر درمانی

گشادی واژن یکی از دلایل افتادگی رحم است، که اگر فرد دچار افتادگی رحم حاد نباشد و فرد در اثر بارداری و زایمان طبیعی دچار افتادگی رحم شده باشد پزشک لیزر واژینال را پیشنهاد می کند.

در این روش پروتو های لیزر بافت آسیب دیده را درمان می کنند.

هیسترکتومی

جراحی هیسترکتومی آخرین درمان افتادگی رحم است که در موارد حاد تجویز می شود.

در این جراحی رحم توسط واژن یا شکم تخلیه می شود و فرد دیگر قادر به باردار شدن نیست.

هر چه میزان پرولاپس رحم محدودتر و جزئی‌ تر باشد عمل در مدت کوتاه‌ تری انجام شده و نتیجه مطلوب خیلی زود حاصل میشود.

اما اگر افتادگی در حد بسیار شدید رخ دهد مدت زمان عمل نیز کمی طولانی‌ تر شده و دوره نقاهت پس از جراحی کمی حساس‌ تر سپری خواهد شد.

عمل افتادگی رحم چند ساعت طول می‌کشد؟

پس از بروز آسیب‌ ها و بیماری‌ های مربوط به رحم اگر متخصص تشخیص دهد که تنها چاره کار انجام عمل‌ های رحمی می‌ باشد به افراد اعلام می‌ کنند که برای این پروسه درمانی آماده شده تا بتوانند با رفع بیماری‌ ها و خطرات موجود در رحم سلامت فرد را حفظ کنند.

اما یکی از مهمترین مسائلی که در چنین موقعیتی برای مراجعین و بیماران به وجود می‌ آید این است که چه مدت زمان طول می‌ کشد تا عمل رحم انجام شود.

توجه داشته باشید که عمل رحم در مدت زمانی مشخص و یکسان برای همه افراد انجام نمی‌ گردد و فرآیندهای مختلف قبل از عمل و حین عمل تعیین کننده مدت زمان آن خواهند بود.

امروزه بسیاری از متخصصان سعی دارند عمل‌ های جراحی داخلی را به روش لاپاراسکوپی انجام دهند، قطعاً اگر عمل رحم با این شیوه انجام شود مدت زمان عمل تا حد چشمگیری کاهش پیدا کرده و حتی برخی از عمل‌ ها در کمتر از یک ساعت انجام می‌ گردد.

توجه کنید که مدت زمان عمل بستگی به عملکرد پزشک دارد، به عنوان مثال اگر متخصصان بخواهند بافت رحم را به طور کامل از لگن خارج کنند مدت زمان عمل کمی طولانی‌ تر از دیگر فرایندهای درمانی خواهد بود.

زمانی که برای انجام عمل افتادگی رحم به پزشک مراجعه می‌ کنید متخصصان پس از بستری در مراکز درمانی چندین آزمایش را برای شما در نظر می‌ گیرند، اگر قرار باشد مدت زمان عمل را از زمان بستری تا زمانی که به ریکاوری انتقال پیدا می‌ کنید در نظر بگیریم می‌ توان بازه زمانی بین ۳ تا ۵ ساعت را پیش بینی کرد.

به طور معمول افتادگی رحم یکی از آسیب‌ ها و اختلالاتی است که به طور معمول بانوان به ویژه کسانی که زایمان طبیعی را انجام داده‌ اند در سنین میانسالی تجربه خواهند کرد.

اما باید بدانید که عمل افتادگی رحم به دلیل انجام چند فرایند اصلاحی مدت زمان زیادی طول نمی‌کشد و خیلی سریع و بدون نگرانی می‌ توانید برای این عمل اقدام کرده و اطمینان داشته باشید که با انجام عمل در مدت زمان کوتاه و پس طی کردن دوره نقاهت سلامت اولیه رحم باز می‌ گردد.

مراقبت های بعد از جراحی افتادگی رحم

بعد از جراحی افتادگی رحم ضروری است که مراقبت های توصیه شده را انجام دهید در ادامه به بررسی مراقبت های بعد از جراحی افتادگی رحم می پردازیم.
  • خودداری از خوردن غذاهای نفاخ
  • داشتن رژیم غذایی بر پایه مایعات
  • نوشیدن آب کافی
  • عدم رابطه جنسی
  • عدم جابجا کردن اجسام سنگین و پیاده روی طولانی
  • استفاده کردنم از لباس های نخی
  • رعایت بهداشت ناحیه تناسلی

آیا افتادگی رحم چند مرتبه رخ می دهد؟

اکثر مواقع درمان افتادگی رحم تأثیرگذار است. با این حال یک افتادگی درمان شده ممکن است، دوباره رخ دهد.

افتادگی دوباره‌ی رحم در زنان جوان (زیر ۶۰ سال) و افراد چاق بیشتر رخ می‌دهد.

در صورتی که دچار افتادگی شده و تحت درمان قرار گرفته‌اید، با پزشک مشورت کرده و از عواملی که شما را در معرض ابتلا دوباره قرار می‌دهد دوری کنید.

همچنین در صورت مشاهده‌ی علائم سریعاً به پزشک مراجعه کرده تا از پیشرفت آن بتوانید جلوگیری کنید.

افتادگی رحم و بارداری

افتادگی رحم در حین بارداری بسیار نادر است که در هر ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار بارداری در دنیا ممکن است، رخ دهد.

اما در صورت اتفاق افتادن، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

برای افرادی که حین بارداری خود دچار این بیماری می‌شوند، زایمان طبیعی امکان‌پذیر خواهد بود، اما سزارین گزینه‌ی بهتر و ایمن‌ تری است.

افتادگی رحم و نازایی

افتادگی رحم و نازایی

افتادگی رحم و نازایی

با اینکه جراحی برای درمان افتادگی، به زنانی که در آینده قصد بارداری دارند توصیه نمی‌شود، اما افتادگی رحم به‌تنهایی نمیتواند موجب شود.

شما هرچه افتادگی را در درجات اولیه درمان کنید، عوارض کمتری را در پی خواهد داشت؛ بنابراین در صورت مشاهده‌ی هر گونه علائم به پزشک مراجعه کرده و برای درمان به‌موقع خود اقدام کنید.

افتادگی در رحم، با خونریزی واژن، مشکل در دفع ادرار و مدفوع و رابطه‌ی جنسی دردناک خود را نشان می‌دهد.

عواملی که خطر ابتلا به افتادگی رحم را در افراد بالا می‎برد

بیشترین خطر ابتلا به افتادگی یا پرولاپس رحم زایمان کردن است.

اما به جز آن عوامل دیگری نیز ریسک ابتلا به افتادگی رحم یا مثانه را در بانوان بالا می‌برند از جمله:

  • یائسگی
  • افزایش سن
  • سیگار کشیدن
  • چاقی و اضافه وزن
  • اسپانیایی یا سفید پوست بودن
  • زایمان طبیعی نسبت زایمان سزارین
  • سابقه خانوادگی بافت همبند ضعیف
  • یبوست مزمن یا زور زدن هنگام اجابت مزاج

افتادگی رحم یکی از ناراحت کننده ترین بیماری‌های زنان است که علاوه بر آنکه باعث خجالت زدگی می‌شود، حس ناخوشایندی را نیز در فرد القا می‎کند.

در صورتی که از افتادگی شدید رحم رنج می‌برید می‎توانید به کمک جراحی این ناهنجاری را برطرف کنید و از شر مشکلات به وجود آمده خلاص شوید.

عوارض درمان نشدن افتادگی رحم

افتادگی رحم با شل شدن عضلات کف لگن اتفاق می افتد.

اگر افتادگی رحم به موقع درمان نشود مشکلات جبران ناپذیری رخ می دهد.

اگر دچار درد زمان رابطه جنسی اختلالات ادرار و مدفوع و یا مشکل در راه رفتن هستید و احساس سنگینی در واژن دارید حتما به متخصص زنان مراجعه کنید.

توجه نکردن به علائم می تواند مشکلات زیر را به وجود آورد.

  • زخم دهانه رحم و بالا رفتن احتمال بیماری های مقاربتی
  • ناباروری
  • یائسگی زودرس
  • افتادگی مثانه
  • بی اختیاری ادرار
  • عفونت مکرر واژن
  • بد شکل شدن واژن
  • از بین روش بافت پوششی واژن
  • عفونت کلیه
  • لذت نبردن از رابطه جنسی

آیا امکان عود مجدد افتادگی رحم هست؟

می توان گفت در اکثر موارد درمان افتادگی رحم عود نکرده و دائمی است.

اما ممکن است در برخی موارد افتادگی رحم عود کند.

اگر فرد دچار چاقی یا سن کمتر از 60 باشذ احتمال عود مجدد وجود دارد.

اصلاح کردن سبک زندگی به پیشگیری از عود افتادگی رحم کمک می کند.

پیشگیری از افتادگی رحم در زنان

پیشگری از افتادگی رحم در زنانبرای پیشگیری از ابتلا به پرولاپس یا افتادگی رحم در سنین بالا می‎توانید با رعایت برخی از نکات خطر ابتلا این عارضه را در آینده کاهش دهید:

انجام تمرینات لگنی برای تقویت عضلات

شامل انقبضات لگنی است که به تقویت و سفت شدن عضلات لگنی کمک می‌کند.

پیشگیری از یبوست

با گنجاندن خوراکی‌هایی که سرشار از فیبر هستند (انواع میوه و سبزیجات)، لوبیا و غلات کامل در رژیم غذایی و همینطور مصرف مایعات فراوان در طول روز می‌توانید از ابتلا به یبوست مزمن در امان بمانید!

خودداری از بلند کردن اجسام سنگین

اگر مجبورید وسیله سنگینی را بلند کنید بهتر است با روش صحیح این کار را انجام دهید. (در بلند کردن صحیح اجسام سنگین به جای کمر، از پا‌ها کمک بگیرید.)

سرفه‌هایتان را کنترل کنید

بهتر است سرفه‌های مزمن یا برونشیت را درمان کنید، زیرا همانطور که اشاره کردیم یکی از عواملی که در طولانی مدت منجر به افتادگی رحم می‌شود، سرفه کردن بیش از حد است.

جلوگیری از افزایش وزن و چاقی

بهتر است در این زمینه از پزشکان متخصص درباره وزن ایده آل و روش‌های کاهش وزن مشورت بگیرید.

تکنیک هایی برای بلند کردن اجسام سنگین

توجه به نکات زیر به جلوگیری از افتادگی رحم کمک می کند.

  • بلند نکردن جسم سنگین به تنهایی
  • قرار دادن پا برروی سطح محکم قبل از بلند کردن اجسام
  • اگر جسمی پایین تر از سطح کمر قرار دارد کمر را صاف نگه داشته و زانو را خم کرده و سپس آن را بلند کنید
  • هنگام بلند کردن اجسام عضلات شکم را سفت کرده و جسم را با کمک از عضلات پا بلند کنید
  • اگر می خواهید جسمی را از روی میز بلند کنید آن را لبه میز کشیده تا جسم را نزدیک بدن خود نگه دارید
  • برای پایین گذاشتن جسم زانو ها را خم و کمر را صاف کنید

چه مشکلاتی ممکن است در کنار افتادگی رحم بروز پیدا کند؟

بعد از انجام معاینات لگنی، پزشک معالج می‎تواند سایر ناهنجاری ها را تشخیص دهد؛ مانند:

  • مثانه و دیواره جلویی واژن به داخل واژن برآمده باشد.
  • انتهای راست روده و دیواره پشتی واژن به داخل واژن برآمده باشد.
  • مجاری ادرار و مثانه پایین تر از حد معمول در لگن قرار گرفته باشد.
  • یبوست، فشار در روده و بی اختیاری مدفوع
  • زخم و عفونت
  • بی اختیاری ادرار
  • حس سنگینی و فشار در لگن

بیرون زدگی رحم چیست؟

بیرون زدگی رحم چیست؟

بیرون زدگی رحم چیست؟

افزایش سن و داشتن عادات و سبک زندگی ناسالم باعث میشود تا سایر ارگان‌ های بدن عملکرد درستی نداشته باشند و حتی برخی از آنها مانند رحم احتمال جابجایی از جایگاه خود را داشته و مشکلات بسیار شدید را در پی خواهد داشت.

حتماً شما هم شنیده‌ اید که برخی از بانوان با افزایش سن و بروز یائسگی و انجام زایمان‌ های طبیعی متعدد با افتادگی رحم مواجه شده اند، چنین اتفاقی در حد بسیار خفیف عوارض زیادی ندارد و درمان آن نیز چندان سخت و پیچیده نخواهد بود.

اما این موقعیت زمانی خطرناک میشود که افتادگی رحم در حد بسیار شدید رخ دهد و فرد دچار بیرون زدگی رحم شوند، بیرون زدگی رحم به این معناست که بافت اصلی رحم از کانال واژن عبور کرده و خارج از ورودی واژن قابل مشاهده خواهد بود، چنین شرایطی بسیار خطرناک است و باید خیلی سریع فرایند درمان انجام شود.

متخصصان به واسطه روش‌ های پر تهاجم مانند انواع جراحی سعی دارند تا بافت رحم را به ربات‌ های مربوطه چسبانده و با تقویت عضلات به نگهداری رحم در جایگاه اصلی خود کمک کنند.

با این حال نباید عواقب و خطرات ناشی از بیرون زدگی رحم را دست کم بگیرید و گاهاً ممکن است این عارضه به از دست رفتن کامل رحم منجر شود و پزشک مجبور خواهد شد که بافت رحم را به طور کامل خارج کند.

دکتر فائزه حلیمی بهترین انتخاب شما برای درمان افتادگی رحم

دکتر فائزه حلیمی یکی از بهترین متخصصان زنان،زایمان و نازایی در شهر تهران هستند که با داشتن فوق تخصص جراحی زیبایی خدمات زیباسازی و جوانسازی زنان را به بانوان ایران ارائه می‌دهند.
ایشان دوره تحصیلی پزشکی عمومی خود را در سال های 81 تا 88 به پایان رساندند و پس از آن برای تحصیل فوق تخصص در سال های 91 تا 95 تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه دادند.
همچنین ایشان به مدت 6 سال در شهر دزفول برای ارائه خدمات زیبایی و درمانی برای زنان فعالیت داشتند و پس از آن برای ادامه فعالیت‌شان، مطب خودشان را در غرب تهران واقع در محله شهرک غرب راه اندازی کردند.

دکتر فائزه حلیمی علاوه بر درمان افتادگی رحم در زنان خدمات زیر را نیز ارائه می‎دهند:

  1. لابیاپلاستی در زنان
  2. درمان افتادگی مثانه در زنان
  3. جراحی هیسترکتومی در زنان
  4. کرایوتراپی و درمان زگیل تناسلی

 

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4.3 / 5. 6

16 Comments

  1. شمیم گفت:

    ورزش ممکنه باعث افتادگی رحم بشه؟ من ورزشکارم ورز های سنگین هم انجام میدم

    • faezeh halimi گفت:

      واضح است که ورزش می‌تواند برای سلامتی و کیفیت زندگی کمک کند.
      اما در برخی موارد ممکن است ورزش‌های سنگین و نادرست باعث افتادگی رحم شوند یا وضعیت افتادگی رحم را تشدید کنند.

  2. ساناز اصغری گفت:

    من باردارم و افتادگی رحم دارم اونقدر شدید نیست اما میخواستم بدونم ممکنه برام مشکل ایجاد کنه؟

    • faezeh halimi گفت:

      افتادگی رحم در دوران بارداری ممکن است مشکلاتی ایجاد کند، اما این مشکلات به میزان و شدت افتادگی رحم و همچنین وضعیت سلامتی و بارداری شما بستگی دارد.

  3. دریا گفت:

    آیا درمان جراحی برای افتادگی رحم خطراتی داره چه جوریه یه راهنمایی می کنید؟

    • faezeh halimi گفت:

      برای درمان جراحی افتادگی رحم، همواره خطراتی وجود دارد، اما این خطرات بسته به نوع جراحی و وضعیت فرد ممکن است متفاوت باشد.
      برخی از خطرات ممکن شامل عوارض جراحی مانند عفونت، خونریزی، صدمات به اعصاب و عروق، تحریک واکنش‌های حساسیتی و… باشد.

  4. فریبا گفت:

    مشکلات ادراری میتونه به خاطر افتادگی رحم باشه؟؟؟

    • faezeh halimi گفت:

      بله، افتادگی رحم می‌تواند به مشکلات ادراری منجر شود.

  5. راضیه گفت:

    افتادگی رحم قابل پیشگیری هست؟ همه میگیرن؟

    • faezeh halimi گفت:

      افتادگی رحم یک مشکل شایع در زنان است، اما همه زنان آن را تجربه نمی‌کنند.
      این مسئله به عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی، سن، بارداری، وضعیت عمومی سلامتی و… مرتبط است.

  6. baran گفت:

    چه مکمل‌هایی برای افتادگی رحم خوبه؟

    • faezeh halimi گفت:

      مصرف مکمل‌های ویتامین C و D و منیزیم به بانوان دچار افتادگی رحم توصیه می‌شود.

  7. neda گفت:

    افتادگی رحم خودش خوب میشه؟

    • faezeh halimi گفت:

      خیر، البته امکان درمان افتادگی خفیف با ورزش‌درمانی و انجام حرکت کگل وجود دارد. اما برای درمان درجات شدید افتادگی باید به پزشک مراجعه کنید.

  8. helen گفت:

    افتادگی رحم باعث کمردرد می‌شه؟

    • faezeh halimi گفت:

      فشار آوردن لگن به عصب‌ها و استخوان‌های لگن می‌تواند باعث کمردرد شود. همچنین عضله‌ها در اثر تحمل فشار مداوم درد می‌گیرند و تحلیل می‌روند؛ در نتیجه درد کمر، شکم، کشالۀ ران و پا شروع می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *