متخصص زنان و زایمان پس از طی دوران پزشکی عمومی به مدت ۴ سال به صورت تخصصی با بیماری های شاخه زنان آشنا می شود؛ مهارت های تئوری و عملی را کسب کرده و در نهایت پس از گزراندن دوره دستیاری، یک جراح زنان و پزشک خواهد شد.
این متخصصان، پس از طی دوره تخصصی به دنبال افزایش علم و توان خود در یک مقطع فوق تخصصی هستند تا بتوانند هم به عنوان پزشک زنان و زایمان و هم به عنوان یک فوق تخصص زنان و زایمان در حوزه مربوط به خود فعالیت کنند.
دسته بندی فعالیت متخصص زنان و زایمان با توجه به نوع فلوشیپ آنها در زمینههای: انکولوژی زنان، نازایی و باروری، پریناتولوژی، اختلالات کف لگن در زنان، لاپاراسکوپی (جراحی درون بین زنان) متفاوت می شود.
مجموعه فعالیت های پزشک زنان:
بانوان به عنوان ستون خانواده و نیمی از قشر فعال جامعه، باید همیشه مراقب بهداشت و سلامتی خود باشند.
از انجایی که در طول زندگی خود به دلیل شرایطی که در آن قرار می گیرند و تحولاتی که بدن آنها دارد، با بیماری ها و بعضا مشکلاتی روبرو می شوند.
شروع دوران پریودی و مسائل مربوط به آن، بارداری و زایمان از جمله این شرایطی است که بانوان با آن رو به رو هستند.
به علاوه برخی بیماری ها مربوط به ناحیه تناسلی بانوان می باشد. در گذشته نداشتن اگاهی از این بیماری ها باعث عدم مراجعه زنان به پزشک میشد و در نتیجه انها را با مشکلات جدی تر روبه رو میکرد و در مواردی حتی منجر به مرگ انان میشد.
در پزشکی شاخه ای تحت عنوان پزشکی زنان یا جینکولوژی به وجود امده تا بانوان بتوانند با مراجعه به متخصصان زن در این رشته به راحتی به درمان بیماری ها ی مربوط به خود بپردازند.
هر چند در بسیاری از کشورها مردان نیز در این زمینه فعالیت دارند و به درمان بیماران می پردازند.
متخصص زنان پزشک یا جراحی است که که به بررسی و درمان در حوزه مشکلات و بیماری های مربوط به زنان می پردازد و آنها را درمان می کند.
این بیماری ها مربوط به ناحیه تناسلی (واژن) می باشد که خود دارای چندین شاخه می باشد و بیماری های مختلفی (مانند قاعدگی دردناک، اختلالات قاعدگی، سرطان تخمدان، سرطان رحم، عفونت دستگاه تناسلی، نزدیکی دردناک، بیماری های رحم و دهانه رحم، لوله های فالوپ، عفونت های مقاربتی مانند تبخال و زگیل تناسلی، اختلالات هورمونی و … را شامل می شود.
پزشک متخصص زنان همچنین در زمینه بارداری و زایمان زنان (زایمان طبیعی، سزارین و …) تخصص دارند.
بنابراین، بیماری های مربوط به این بخش مانند اکلامپسی و پره اکلامپسی، حاملگی خارج رحم، سقط جنین، جدا شدن جفت، زایمان سخت و … را تشخیص داده و درمان می کنند.
چه زمانی به پزشک متخصص زنان باید مراجعه کنیم؟
متاسفانه بیشتر زنان تا زمانی که دچار مشکل جدی نشوند به پزشک مراجعه نمی کنند. در حالی که مراجعه دوره ای و منظم به پزشک متخصص زنان برای حفظ سلامت و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها بسیار ضروری است.
نتایج تحقیقات نشان می دهد که تشخیص به موقع و زود هنگام بیماری های زنان، باعث تسریع فرآیند درمان خواهد شد.
همچنین یکی از اشتباهات بسیار رایج در مورد مراجعه به پزشک متخصص زنان وجود دارد این است که دختران قبل از ازدواج نیازی به معاینه شدن توسط پزشک متخصص زنان ندارند.
در حالی که متخصصین توصیه می کنند از سن 13 سالگی به بعد، دختران باید حداقل سالی یک بار به دکتر متخصص زنان مراجعه کنند و در صورت نیاز تحت مراقبت های پیشگیرانه قرار بگیرند.
چنانچه که در این سن به پزشک مراجعه نکنند حتما باید پس از آغاز فعالیت جنسی یا طی دو تا سه سال پس از فعال شدن از نظر جنسی به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند.
در اینجا چند مورد از شرایطی که در صورت ایجاد حتما باید به پزشک منخصص زنان مراجعه کرد را نام میبریم
- ترشحات یا بوی غیر طبیعی واژن
- وجود ضایعات جدید دردناک یا غیر دردناک
- تغییرات در چرخه قاعدگی
- درد و سایر مشکلات مربوط به ادرار
- درد یا گرفتگی لگن که بیش از چند هفته طول بکشد
- اختلال عملکرد جنسی
- تصمیم و اقدام برای بارداری
- بارداری و زایمان
- آستانه یائسگی
همچنین توصیه می شود بانوان که وارد دوره شروع فعالیت جنسی میشوند حتما سالانه برای معاینه لگن، معاینه پستان و تست پاپ اسمیر به متخصص زنان مراجعه کنند.
این آزمایشها میتوانند به تشخیص علائم اولیه سرطان دهانه رحم سرویکس و سایر مشکلات سلامت باروری انان کمک کنند.
تفاوت متخصص زنان با ماما چیست؟
دو حرفه مامایی و متخصص زنان و زایمان، مستقل از هم و در عین حال مکمل یکدیگر هستند. متخصص زنان در دانشکده پزشکی تحصیلات خود را می گذراند و پس از طی دوره 7 ساله پزشکی عمومی وارد دوره تخصص یا رزیدنتی 4 ساله زنان و زایمان میشود.
طی این دوره در زمینههای زنان، زایمان، سونوگرافی، انکولوژی زنان و مراقبتهای پیشگیرانه آموزش و مهارت کافی را فرا میگیرند.
آنها پزشکانی هستند که برای انجام جراحی نیز آموزش میبینند. این جراحیها میتواند شامل زایمان سزارین (سزارین) و اپیزیوتومی (ترمیم برش ایجاد شده در ناحیه پرینه طی خروج نوزاد از کانال زایمانی) باشد.
پزشکان متخصص زنان همچنین برای مدیریت عوارض مرتبط با بارداری با مداخلات پزشکی مانند القاء یا زایمان آموزش دیدهاند.
ولی رشته مامایی زیر شاخهای از علوم پزشکی محسوب میشود و ماما در واقع متخصص بهداشت و درمان است.
او در دوره کارشناسی و گاها کارشناسی ارشد مامایی تحصیل کرده است و به اندازه پزشک زنان از بیماریهای خاص و موارد خاصتر اطلاع ندارد.
ماما در واقع یک ارائهدهنده خدمات بهداشتی است که برای پشتیبانی و مراقبت از زنان در دوران بارداری، زایمان و بعد از زایمان آموزش دیده اند.
ماما به شما کمک میکند تا دوران بارداری سالمی را طی کنید و در صورت عدم بروز عوارض، با کمترین مداخله زایمان کنید گذشته از آموزش و اعتبار، ماماها بیشتر بر تشویق زایمان طبیعی و ارائه مراقبتهای جامع برای بارداری و دوره پس از زایمان تمرکز میکنند.
تأکید بر آموزش، با تمرکز بر موضوعاتی مانند تغذیه، شیردهی و مراقبت از نوزاد می باشد.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. 0