جراحی هیسترکتومی

همه چیز درباره جراحی هیسترکتومی، عمل برداشتن رحم! شاید شما هم به دلیل برخی مشکلات به وجود آمده در دستگاه تناسلیتان مجبور شده‌اید کل یا بخشی […]

جراحی هیسترکتومی

همه چیز درباره جراحی هیسترکتومی، عمل برداشتن رحم!

شاید شما هم به دلیل برخی مشکلات به وجود آمده در دستگاه تناسلیتان مجبور شده‌اید کل یا بخشی از رحم خود را تخلیه کنید. ممکن است عوارض بعد از عمل جراحی برای شما نگران کننده به نظر برسد یا از جراحی رحم واهمه داشته باشید! در این مقاله به تمامی ابعاد جراحی هیسترکتومی برای زنانی که قصد برداشتن رحم خود را دارند پرداخته ایم. پس برای داشتن اطلاعات جامع از این نوع جراحی تا انتهای مطلب با ما همراه باشید:

جراحی هیسترکتومی

جراحی هیسترکتومی

جراحی هیسترکتومی

جراحی هیسترکتومی یک روش جراحی است که در آن رحم زن برای درمان بیماری‌های مختلف یا به عنوانوش پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با رحم، برداشت می‌شود. در این جراحی، رحم به طور کامل یا جزئی برداشت می‌شود.

هیسترکتومی ممکن است به صورت باز (با برش بزرگ در شکم)، لاپاروسکوپی (با استفاده از سه یا چند سوراخ کوچک در شکم) یا روباتیک (با استفاده از روبات‌های جراحی) انجام شود. نوعراحی مورد استفاده بستگی به وضعیت فرد و توصیه پزشک دارد.

بعد از جراحی هیسترکتومی، زنان دیگر قادر به باروری نخواهند بود و قرار است پریودهای آنها متوقف شود. همچنین، ممکن است عوارض و تغییرات دیگری نیز پس از جراحی رخ دهد، از جمله تغییر در هورمون‌های بدن، تغییر در لذت جنسی، و تغییر در ساختار و عملکرد اعضای تناسلی.

قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی هیسترکتومی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. او می‌تواندرایط شما را بررسی کند و به شما راهنمایی کند که آیا جراحی هیسترکتومی برای شما مناسب است یا خیر.

بر اساس تحقیقات انجام شده سالانه حدود 300000 زن در ایالات متحده جراحی هیسترکتومی انجام می‎دهند؛ از این رو می‎توان گفت جراحی هیسترکتومی به عنوان دومین جراحی رایج در بین زنان (بعد از سزارین) است. این جراحی شامل برداشتن کامل یا جزئی از رحم زنان می‌شود و برای درمان بیماری‌های زنان از جمله سرطان رحم، سرطان تخمدان، فیبروم و… کاربرد دارد.

بروز آسیب‌ ها و بیماری‌ های مختلف در رحم با فرایندهای درمانی متفاوتی قابل بهبود است، اما در مواردی متخصصان هیچ راه چاره‌ ای جز برداشت رحم بیمار نداشته و می‌ دانند که اگر رحم آلوده به انواع آسیب‌ ها مانند توده‌ های بدخیم در بدن باقی بماند ممکن است مشکلات زیادی را برای اندام‌ های مجاور به وجود آورد.

از این رو متخصصان زمانی که اقدامات لازم را برای درمان آسیب‌ های رحمی انجام داده و نتیجه مطلوب را کسب نکرده‌ اند، به دنبال روش نهایی بوده که اصطلاحا به آن هیسترکتومی گفته میشود.

امروز تمامی بانوان با روش‌ های خاصی مانند جراحی هیسترکتومی کم و بیش آشنایی دارند و می‌ دانند زمانی این عمل انجام میشود که پزشک هیچ چاره‌ ای جز خروج بافت کلی رحم نداشته و قطعاً سایر فرایندهای درمانی نتیجه مناسب را به همراه نخواهند داشت.

باید بدانید که رحم نقش بسیار زیادی در سلامت بدن داشته و حضور آن برای تعادل هورمون‌ ها و عملکرد صحیح سیستم تناسلی و قدرت باروری بانوان الزامی است.

اما نکته این است که رحم نیاز به مراقبت‌ های بسیار زیاد دارد و هرگونه آسیب هر چند کوچک می‌ تواند سلامت آن را به طور جدی به خطر بیندازد.

اگر بانوان مجبور شوند که عمل هیسترکتومی را انجام دهند قطعا از آسیب‌ ها و بیماری‌ های زیادی محفوظ خواهند ماند اما توجه کنید که این افراد حتی اگر در سنین جوانی چنین جراحی را انجام دهند به طور کلی رحم را از دست داده و قدرت باروری برای آنها غیر ممکن میشود.

همچنین زمانی که دوره قاعدگی اتفاق نیفتد تعادل هورمونی در بدن بانوان بر هم خورده و اختلالات زیادی را هم از نظر ظاهری و هم از نظر داخلی در بدن مشاهده خواهند کرد.

به همین دلیل است که متخصصان تمام تلاش خود را به کار گرفته تا بافت رحم را با هر روشی که شده حفظ کرده و هیسترکتومی آخرین چاره و درمان برای بهبود آسیب‌ های رحمی خواهد بود.

دلایل مختلفی برای انجام هیسترکتومی وجود دارد که از مهمترین آنها باید به گسترش سلول‌ ها و توده‌ های سرطانی اشاره کرد، البته وجود فیبروم‌ های رحمی نیز باعث میشود که پزشک برای پیشگیری از گسترش و بزرگتر شدن این توده‌ ها بافت رحم را خارج کرده و عمل هیسترکتومی را گزینه مناسبی می‌ دانند.

با این حال علت اصلی انجام هیسترکتومی رحم آسیب‌ هایی مانند سرطان در ناحیه رحم، تخمدان، دهانه رحم یا آندومتر است، زمانی که این بخش‌ ها با توده‌ های سرطانی درگیر میشوند قطعاً پزشک نمی‌تواند قسمت محدودی از رحم را بردارد و به ناچار برای پیشگیری از رشد این سلول‌ ها هیسترکتومی را انجام داده تا مبادا دیگر بخش‌ های بدن و اندام‌ های مجاور درگیر شوند.

متخصصان علاوه بر وجود سلول‌ های سرطانی و توده‌ های بدخیم مشکلاتی مانند رشد فیبروم‌ ها، خونریزی‌ های غیر طبیعی و البته افتادگی‌ های شدید واژن را عاملی برای عمل هیستکتومی می‌ دانند، هیسترکتومی روشی برای حفظ سلامت بدن است اما باید بدانید که خارج کردن رحم از بدن عواقب و عوارضی را به همراه دارد که به ناچار باید آنها را متحمل شد.

البته شما می‌ توانید پس از انجام جراحی مراقبت‌ های گفته شده توسط پزشکان را انجام داده و در فواصل زمانی کوتاه چکاپ‌ ها و بررسی‌ های دقیق‌ تر را انجام دهید، با این کار میزان آسیب‌ های ناشی از عدم حضور رحم در بدن را کنترل کرده و می‌ توانید همواره از سلامت جسمانی خوب و تعادل هورمونی برخوردار شوید.

عوارض برداشتن رحم در زنان جوان

همان طور که می‌ دانید از زمانی که قاعدگی آغاز میشود و تا سنین حدوداً ۴۰ سالگی افراد قدرت باروری بسیار زیادی داشته و پزشکان به تمامی بانوان توصیه دارند که در این دوره فرزندآوری را به انجام برسانند تا بتوانند در کنار داشتن جسم سالم فرزندانی کاملاً سلامت داشته باشند.

برخی از آسیب‌ ها و بیماری‌ ها ممکن است در سنین مختلف و حتی در دوره جوانی ر خ دهد، در بانوان بروز بیماری‌ های مربوط به رحم بسیار شایع است و مربوط به محدوده سنی خاصی نمیشود.

بیماری‌ های مربوط به رحم آنقدر شدید و خطرناک هستند که پزشک خیلی سریع شرایط درمان را فراهم کرده و حتی با وجود عوارضی که بعضی از روش های درمانی دارند باز هم پزشک جهت بهبود آسیب روند درمان را آغاز خواهد کرد.

یکی از فرایندهای درمانی که البته کاربرد بسیار زیادی دارد و در مواردی درمان و نجات بانوان از آسیب‌ ها و بیماری‌ های رحمی خواهد بود برداشت رحم است.

گاها عوارض مربوط به رحم و آسیب‌ های پیش آمده آنقدر جدی و خطرناک هستند که تنها چاره کار خروج رحم از بدن است و هیچ فرایند درمانی دیگری موثر نخواهد بود.

هیسترکتومی فرایند درمانی نوین و البته موثر است که به پاکسازی بدن از آسیب‌ ها و بیماری‌ های خطرناک کمک می‌ کند، اما این شیوه درمانی تا زمانی کاربرد دارد که افراد در سن باروری نباشد، توجه داشته باشید که اگر در سنین باروری بیماری‌ های شدید رحمی اتفاق بیفتد و پزشک به ناچار رحم را خارج کند فرد دیگر قادر به بارداری نبوده و هیچ راهی برای فرزندآوری وجود نخواهد داشت، به همین دلیل است که بانوان جوان به عمل‌ های جراحی مانند هیسترکتومی تمایل زیادی ندارند.

البته متخصصان سعی دارند تا حد ممکن شرایط را برای سایر روش‌ های درمانی فراهم سازند تا بتوانند از انجام هیسترکتومی صرف نظر کنند، با انجام عمل هیسترکتومی به نوعی می‌ توان گفت که بانوان در سنین جوانی با یائسگی زودرس مواجه میشوند.

برداشت رحم به معنی قطع پریود است و مشکلات زیادی در سیستم تناسلی بانوان و حتی سیستم جسمانی آنها اتفاق خواهد افتاد، نکته قابل توجه در مورد عوارض هیسترکتومی این است که احتمال بروز عفونت در روند جراحی بسیار زیاد است، البته مشکلاتی مانند خشکی واژن و البته آسیب به مثانه شایع بوده و دور از انتظار نخواهد بود.

هرگونه عوارضی که در پی جراحی هیسترکتومی اتفاق می‌ افتد کاملاً طبیعی است و طی مدت کوتاه و پس از طی کردن دوره نقاهت بهبود می‌ یابد، اما توجه کنید که با خروج رحم و زمانی که قدرت باروری افراد برای همیشه از بین می‌ رود هیچ روش جایگزینی وجود ندارد و بزرگترین آسیب و عوارض ناشی از برداشت رحم برای زنان جوان همین ناباروری پس از عمل خواهد بود.

فیلم مصاحبه با دکتر فائزه حلیمی درباره جراحی هیسترکتومی

انواع جراحی هیسترکتومی

قبل از برداشتن رحم و انجام جراحی هیسترکتومی، پزشک با توجه به شرایط، درباره نوع جراحی هیسترکتومی که قرار است انجام دهد شما را در جریان می‎گذارد. با صحبت های انجام شده متوجه می‌شوید که آیا لوله‌های فالوپ یا تخمدان‌های شما نیاز به برداشتن دارد یا خیر؟
انواع روش های جراحی شامل موارد زیر می‌شوند:

هیسترکتومی کامل:

این روش متداول ترین نوع جراحی هیسترکتومی است که در آن، رحم و دهانه رحم به طور کامل برداشته می‌شود و تخمدان ها دست نخورده باقی می‎مانند.

هیسترکتومی سوپر اسرویکال یا ساب توتال:

در این روش تنها قسمت بالایی رحم برداشته می‌شود و دهانه رحم در جای خود باقی می‎ماند. این تکنیک از دو راه قابل انجام است:۱. انجام لاپاراسکوپی ۲. ایجاد برش‌های جراحی استاندارد.

هیسترکتومی کامل با سالپنگو اوفورکتومی دو طرفه (TAHBSO):

در این روش جراحی رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ و همینطور تخمدان‌ها به طور کامل برداشته می‎شود. این روش اغلب برای درمان سرطان‌های زنان، فیبروم رحم، اندومتریوز و سایر ناهنجاری‌ها مورد استفاده قرار می‎گیرد.

به گفته منبع معتبر my.clevelandclinic.org

If you haven’t experienced menopause, removing your ovaries will start menopausal symptoms

اگر به سن یائسگی نرسیده‌اید، با انجام این روش و برداشتن تخمدان ها علائم یائسگی در شما آغاز می‌شود.

هیسترکتومی رادیکال با سالپنگو اوفورکتومی دو طرفه:

در این تکنیک رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها، قسمت بالایی واژن و برخی از بافت‌ها و غدد لنفاوی در این ناحیه برداشته می‎شود. این روش زمانی که فرد به سرطان مبتلا می‌شود کاربرد دارد.

بیشتر بخوانید:جراحی اوفورکتومی و کیستکتومی چگونه انجام می‌شود؟

چه زمانی باید جراحی هیسترکتومی انجام بدیم؟

چه زمانی باید جراحی هیسترکتومی انجام بدیم؟

چه زمانی باید جراحی هیسترکتومی انجام بدیم؟

برداشتن رحم برای درمان مشکلات به وجود آمده در دستگاه تناسلی زنان توصیه می‎شود. این مشکلات عبارتند از:
• سرطان تخمدان
• سرطان دهانه رحم
• درد لگنی طولانی مدت
• سرطان لوله‌های فالوپ
• تومورهای غیر سرطانی (فیبروم)
• عادت ماهانه های شدید و سخت

مزایا و فواید انجام هیسترکتومی

زمانی که از مشکل خاصی رنج می‎برید خصوصا اگر درد لگنی مزمن و خونریزی شدید و نامنظمی دارید تخلیه رحم و انجام جراحی هیسترکتومی می‎تواند به شما کمک کند علائم آزار دهنده بیماری به وجود آمده در دستگاه تناسلی شما از بین برود تا زندگی لذت بخشی داشته باشید. همچنین اگر مبتلا به سرطان رحم هستید این روش می‎تواند به عنوان یک درمان شفا بخش و نجات دهنده برای شما در نظر گرفته شود.

خطرات و عوارض جراحی هیسترکتومی

اگرچه تخلیه رحم به شما کمک می‎کند تا علائم بیماری و مشکلات زنانه ایی که برایتان به وجود آمده است رفع شود و باعث حفظ سلامت جسمانی می‌شود و وضعیت را بهبود می‎بخشد؛ با این حال می‎تواند همانند سایر جراحی‌های دیگر عوارض احتمالی را به همراه داشته باشد که بهتر است قبل از جراحی این موارد را بدانید و درباره آن با پزشک صحبت کنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید.
برخی از شایع ترین عوارض جانبی هیسترکتومی عبارتند از تخلیه واژن (که ممکن است تا 6 هفته بعد از جراحی هیسترکتومی رخ دهد) و تحریک در محل برش. اگر حین جراحی هیسترکتومی تخمدان‌های شما برداشته شود ممکن است قبل از رسیدن به یائسگی، علائم آن را تجربه کنید:
• گر گرفتگی
• خشکی واژن
• از دست دادن میل جنسی
• مشکل در خواب (بی خوابی)
البته پزشک با کمک گزینه‌های درمانی می‌تواند عوارض مذکور را کنترل کند.
عوارض جدی این جراحی شامل آسیب عصبی، واکنش آلرژیک است و در موارد نادر ممکن است منجر به مرگ شود. برخورداری از سلامت جسمانی و همچنین تناسب اندام مواردی هستند که به شما در کاهش خطرات احتمالی جراحی کمک می‎کند.

هیسترکتومی یکی از بهترین و شگفت انگیزترین روش‌های درمانی برای بیماری‌های زنانه است. با انجام جراحی هیسترکتومی تندرستی و سلامت را به خود برگردانید و از شر علائم آزار دهنده خلاص شوید.

آیا جراحی هیسترکتومی کشنده است؟

این اتفاق به ندرت پیش می‎آید که افراد در اثر تخلیه رحم و جراحی هیسترکتومی جان خود را از دست بدهند. طی تحقیقات انجام شده میزان مرگ و میر بعد از جراحی هیسترکتومی 0.6 تا 1.6 در هر 1000 عمل گزارش شده است.

جهت دریافت مشاوره قبل از جراحی هیسترکتومی می‌توانید با دکتر فائزه حلیمی در تماس باشید.

رابطه جنسی بعد از جراحی هیسترکتومی

رابطه جنسی بعد از جراحی هیسترکتومی

رابطه جنسی بعد از جراحی هیسترکتومی

معمولا جراحی هیسترکتومی عملکرد جنسی را تحت تاثیر قرار نمی‎دهد البته اگر به همراه رحم، تخمدان‌ها نیز برداشته شود علائم یائسگی شروع می‎شود که می‎تواند منجر به بی میلی یا کاهش میل جنسی شما شود. یکی از علائم یائسگی خشکی واژن است که حین رابطه جنسی می‎توانید از روان کننده‌ های بر پایه آب استفاده کنید تا خشکی واژن را جبران کند.

به گفته سایت معتبر www.scripps.org
در بیشتر موارد بعد از جراحی، 4 تا 6 هفته زمان لازم است تا جای زخم برش های ایجاد شده بهبود یابد و همچنین خونریزی یا ترشحات واژن متوقف شود تا بتوانید رابطه جنسی با شریک خود برقرار کنید.

In most cases, you’ll get the green light for intercourse about four to six weeks after surgery. This is usually enough time for your incisions to heal, and any vaginal bleeding or discharge to stop

جراحی هیسترکتومی با دکتر فائزه حلیمی

دکتر فائزه حلیمی یکی از بهترین متخصصان حرفه‌ای و ماهر زنان، زایمان و نازایی در تهران هستند که سابقه تحصیل در رشته پزشکی عمومی را دارند. همچنین ایشان برای تحصیلات تکمیلی خود در رشته فوق تخصص جراحی زنان در دانشگاه تهران پذیرش شدند و سپس برای تکمیل پایان دوره تحصیل‌شان به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتقالی گرفتند.
همچنین دکتر فائزه حلیمی به مدت 6 سال در شهر دزفول به عنوان پزشک متخصص زنان و هیئت علمی دانشگاه فعالیت داشتند. همچنین ایشان در سال جاری موفق به کسب فلوشیپ تخصصی جراحی زیبایی شدند.
دکتر فائزه حلیمی خدمات درمانی و جراحی‌های حیطه زنان را در مطب خود ارائه می‌دهند که این خدمات عبارتند از:
۱. جراحی میومکتومی
۲. درمان ناباروری و نازایی
۳. جراحی اوفورکتومی و کیستکتومی
۴. روشن سازی و جوانسازی پوست ناحیه تناسلی
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره هر یک از خدمات ایشان می‌توانید با مطب دکتر تماس بگیرید.

سوالات پرتکرار

برداشتن رحم باعث مرگ می‌شود؟

میزان مرگ و میر ناشی از عمل هیسترکتومی بسیار کم و نادر است به طوری که از هر 1000 جراحی هیسترکتومی، 0.6 تا 1.6 درصد گزارش شده است.

بعد از انجام هیستروکتومی چه نکاتی را باید رعایت کنم؟

۴ تا ۶ هفته هیچ جسم سنگینی بلند و جا به جا نکنید. رابطه جنسی برقرار نکنید و چیزی را در داخل واژن قرار ندهید. ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از تایید پزشک ممکن است بتوانید دوش بگیرید.

بعد از هیسترکتومی یا تخلیه رحم چه چیزی باید بخوریم؟

توصیه می‎شود بعد از جراحی هیسترکتومی مایعات فراوان بنوشید و خوراکی‌های فیبر دار را مانند انواع سبزیجات و میوه ها را در برنامه غذایی خود افزایش دهید تا به حرکات روده و مثانه کمک کند و مشکلی برای شما به وجود نیاید. همچنین ممکن است در چند روز اول بعد از جراحی هیسترکتومی برای اجابت مزاج به داروهای ملین نیاز داشته باشید تا از زور زدن حین دفع جلوگیری شود.

چند وقت بعد از هیسترکتومی می‎توانم آشپزی را شروع کنم؟

در بیشتر موارد بعد از 1 تا 2 هفته احساس بهتری خواهید داشت و باید بتوانید بعد از گذشت هفته ۴ الی ۸ ام بعد از جراحی به طور کامل به فعالیت های خود برسید.

بعد از هیسترکتومی چه غذاهایی نخوریم؟

از چربی های ترانس و اشباع شده مانند چربی های موجود در کره، مارگارین، سس سالاد، غذاهای سرخ شده، میان وعده ها، شیرینی ها اجتناب کنید. روغن‌های گیاهی (مانند روغن زیتون و روغن بادام زمینی) چربی های خوب و مفید هستند که می‌توانید از آنها استفاده کنید.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. 3

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *