مراقبت های بعد از زایمان

نکاتی که باید بعد از زایمان رعایت کنید! “بعد از زایمان چه کارهایی باید انجام بدیم؟” یا “چه کارهایی نباید بعد از زایمان انجام داد؟” این […]

مراقبت های بعد از زایمان

نکاتی که باید بعد از زایمان رعایت کنید!

“بعد از زایمان چه کارهایی باید انجام بدیم؟” یا “چه کارهایی نباید بعد از زایمان انجام داد؟” این سوال بسیاری از بانوان است که تازه فارغ شده‌اند و می‌خواهند این دوران را به راحتی سپری کنند.
چه زایمان طبیعی انجام داده باشید و چه سزارین، فرقی نمی‌کند! در هفته‌ های اول بعد از زایمان باید به استراحت و خود مراقبتی خود بپردازید تا دوران نقاهت کوتاه‌تر شود و سریع‌تر بهبودی خود را پیدا کنید. برای آنکه بدانید رعایت چه نکاتی بعد از زایمان به شما کمک تا این دوران را به راحتی پشت سر بگذارید به موارد زیر توجه کنید:

خود مراقبتی در خانه بعد از زایمان

خود مراقبتی در خانه بعد از زایمان

خود مراقبتی در خانه بعد از زایمان

نکاتی که باید برای خود مراقبتی بعد از زایمان به آن توجه داشته باشید شامل موارد زیر می‌شود:

استراحت بعد از زایمان:

به دنیا آمدن نوزاد کاری سخت و دشوار برای مادر است با این حال بعد از زایمان نمی‌توانید طولانی مدت در بیمارستان بستری شوید و تحت مراقبت باشید. علاوه بر آن نوزاد تمام مدت نیاز به مراقبت دارد که ممکن است این امر برای مادر بسیار خسته کننده باشد.

چند هفته اول بعد از زایمان مهم ترین زمان برای استراحت کردن شما است. سعی کنید همزمان با خوابیدن نوزادتان، شما هم بخوابید یا این زمان را به استراحتتان اختصاص دهید تا روند بهبودی شما سریع‌تر طی شود.

اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین بعد از زایمان:

در دوره نقاهت بعد از زایمان خصوصا اگر با روش سزارین نوزاد خود را به دنیا آورده‌اید، به هیچ عنوان جسم سنگینی را بلند نکنید تا زخم ها بهبود یابد.

محدود کردن بالا رفتن از پله بعد از زایمان:

بعد از انجام زایمان سعی کنید حدالامکان از پله ها استفاده نکنید یا تعداد دفعات بالا و پایین رفتن از پله را در دوران نقاهت محدود کنید.

با دانستن و انجام مواردی که برای خود مراقبتی بعد از زایمان توصیه می‌شود می‌توانید در این زمان، در کنار نوزادتان لحظات شیرینی را سپری کنید.

رابطه جنسی بعد از زایمان:

بدن شما بعد از زایمان برای بهبود یافتن به زمان نیاز دارد علاوه بر آن اغلب زنان بعد از طی کردن روند زایمان به دلیل درد ناشی از جای زخم و بخیه ها تمایلی به نزدیکی با همسرشان ندارند. پزشک زنان در این باره به شما توصیه خواهد کرد که تا چند هفته بعد از زایمان (حدودا 20 روز) برای رابطه جنسی صبر کنید و به زخم ها فرصت دهید تا التیام یابد و خونریزی و ترشحات بعد از زایمان به حداقل خود برسد.

رفع یبوست بعد از زایمان:

اکثر مادران بعد از زایمان به یبوست دچار می‎شوند. در این دوران بهتر است با استفاده از درمان های خانگی یعنی مصرف مواد غذایی پر فیبر (میوه ها و سبزیجات) و نوشیدن مایعات در طول روز برای برطرف کردن یبوست کمک بگیرید.

ابتلا به یبوست خصوصا در دوران نقاهت بعد از زایمان یکی از اذیت کننده ترین مشکلاتی است که ممکن است برای زنان تازه فارغ شده به وجود آید. برای رهایی از این مشکل آزار دهنده بهتر است از ملین های طبیعی و مصنوعی کمک بگیرید.

پیشگیری از بارداری بعد از زایمان:

پیشگیری از بارداری بعد از زایمان:

پیشگیری از بارداری بعد از زایمان:

شاید موضوع پیشگیری از بارداری بعد از زایمان کمی برایتان عجیب به نظر برسد اما شما می‎توانید بعد از زایمان خصوصا زمانی که هنوز عادت ماهانه نشده‌اید، مجددا باردار شوید.

به گفته سایت معتبر my.clevelandclinic.org :

Often, your provider will talk to you about birth control options before your baby is even born. If you haven’t already, discuss it with your provider during your first check-up appointment. Even though you might not menstruate while breastfeeding, you can still get pregnant.

اغلب پزشکان درباره راه های کنترل و پیشگیری از بارداری حتی قبل از تولد نوزاد با شما صحبت می‎کنند. در صورتی که قبلا این کار را انجام ندادید در اولین جلسه معاینه این موضوع را مطرح کنید. به این نکته توجه کنید که حتی اگر در دوران شیردهی، قاعدگی را تجربه نکنید بازهم می‎توانید باردار شوید.

مصرف ویتامین بعد از زایمان:

مکمل هایی را که در دوران بارداری از آنها استفاده می‎کردید را ادامه دهید یا از مولتی ویتامین هایی که حاوی آهن است در این دوران استفاده کنید تا بدنتان تقویت شود.

ناحیه پرینه:

ناحیه پرینه بین واژن و مقعد است که بعد از زایمان طبیعی درد و ناراحتی را در این ناحیه احساس می‎کنید. توصیه می‌شود تا یک ماه برای کاهش درد این نکات را رعایت کنید:
• از توالت فرنگی استفاده کنید.
• از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
• برای کاهش درد 10 تا 15 دقیقه در آب گرم بنشینید.
• طبق تجویز پزشک داروها را در سر وقت مصرف کنید.

اگر می‌خواهید دوران بعد از زایمان خود را به آسانی و بدون مشکل سپری کنید همین حالا با دکتر فائزه حلیمی تماس بگیرید.

موارد دیگری که بعد از زایمان برای خود مراقبتی بیشتر باید انجام دهید

• از نوشیدنی های الکلی و کافئین دار پرهیز کنید.
• به هیچ عنوان در حمام برای تمیز کردن ناحیه واژن و پرینه از لیف استفاده نکنید.
• محل بخیه خود را تمیز نگه دارید و بعد از حمام رفتن آن را به حوله تمیز یا حرارت بسیار ملایم سشوار خشک کنید.
• روزانه به مقدار 8 لیوان بزرگ از مایعات استفاده کند. برای این کار مصرف آب یا شیر می‎تواند گزینه خوبی برای شما باشد.
• از آنجایی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‎کند بهتر است هر روز نوک سینه خود را تمیز کرده و آن را در معرض هوا قرار دهید تا خشک شود.
• از وعده های غذایی سالم استفاده کنید. بهتر است در هفته های اول بعد از زایمان از غذاها و خوراکی های سالم استفاده کنید چرا که مواد غذایی مغذی به بهبودی شما در این زمان کمک می‎کند.
• قدم زدن گزینه خوبی برای شروع یک ورزش ملایم بعد از زایمان است. درباره بهترین زمانی که می‌توانید با خیال راحت بعد از زایمان ورزش را شروع کنید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک میزان فعالیت در روز و زمان شروع ورزش را به شما خواهد گفت.

افسردگی بعد از زایمان و نشانه های آن

افسردگی بعد از زایمان و نشانه های آن

افسردگی بعد از زایمان و نشانه های آن

افسردگی بعد از زایمان یکی از اختلالات شایعی است که اکثر مادران بعد از زایمان آن را تجربه می‎کنند که معمولا شامل نوسانات خلقی، اضطراب، گریه، مشکل در خوابیدن و… می‌شود. افسردگی بعد از زایمان معمولا در 2 تا 3 روز اول بعد از متولد شدن نوزاد به وجود می‎آید و ممکن است تا دو هفته با شما همراه باشد.
در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید توصیه می‎شود فورا آن را باید پزشک درمیان بگذارید:
• خلق افسرده در بیشتر روز و به مدت دو هفته.
• افکار ناامیدی، اضطراب، گناه، وحشت یا بی ارزشی.
• در انجام کارهای معمولی در خانه برای مراقبت از خود یا کودکتان مشکل دارید.
• افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان (این موضوع افکار خودکشی را در بر می‌گیرید.)

با متولد شدن نوزاد هیجانات فوق العاده قدرتمندی از حس شادی گرفته تا ترس و اضطراب را تجربه می‎کنید. با این حال ممکن است چیزی را که انتظارش را ندارید براییتان رخ دهد! اگر دچار افسردگی بعد از زایمان شده‌اید بهتر است قبل از شدت یافتن این مسئله از یک رواشناس در این زمینه کمک بگیرید.

سوالات پرتکرار

بعد از زایمان چه مواردی باید کنترل شود؟

فشار خون، ضربان قلب، میزان خونریزی واژینال بعد از زایمان باید بررسی شود همچنین با مراجعه به پزشک زنان بعد از زایمان بررسی کنید تا چه میزان رحمتان سفت شده است.

ممنوعیت های بعد از زایمان چیست؟

• دوش گرفتن تا دو هفته • رابطه جنسی تا 6 هفته • بلند کردن اجسام سنگین • استفاده از تامپون تا 6 هفته • انجام ورزش و فعالیت های سنگین

بعد از زایمان تا چه مدتی خونریزی دارم؟

خونریزی بعد از زایمان ممکن است ۴ تا ۶ هفته ادامه داشته باشد. گاهی هم ممکن است این زمان تا ۱۲ هفتگی طول بکشد. اگر نگران این مسئله هستید بهتر است با پزشک زنان در این باره صحبت کنید. در ابتدا خونریزی واژینال شدید و به رنگ قرز تا قرمز قهوه ای است و با کمتر شدن به رنگ قرمز روشن درمی‌آید.

بعد از زایمان می‎توانم پیاده روی کنم؟

اگر زایمان طبیعی و بی عارضه ای داشته باشید اغلب بعد از چند روز زمانی که احساس آمادگی داشتید، پیاده روی منعی نخواهد داشت. اما اگر زایمان سزارین، ترمیم گسترده واژن یا زایمان سختی داشتید بهتر است در این باره از پزشک خود مشورت بگیرید.

بعد از زایمان چقدر طول می‎کشد تا بخیه ها خوب شوند؟

بخیه پوستی ۵ تا ۱۰ روز بهبود میابد اما بخیه در بافت های زیرین ممکن است بعد از 12 هفته هم به طور کامل جوش نخورده باشند و نیاز به زمان بیشتری برای بهبود یافتن داشته باشد. بهتر است در این دوران مراقب علائم عفونت در بخیه های پوستی که قابل مشاهده هستند باشید.

سه نوع لوپیا چیست؟

شما سه مرحله خونریزی بعد از زایمان پشت سر خواهی گذاشت. (لوپیا روبرا، لوپیا سروسا، لوپیا آلبا)

بعد از زایمان کی پریود می‌شم؟

احتمالا اولین پریود شما بعد از زایمان ۱تا ۳ ماه بعد شروع می‌شود. در صورتی که تا 3 ماه بعد از زایمان پریود نشدید بهتر است سریعا این موضوع را با پزشک زنان خود در میان بگذارید. اگر میزان خونریزی اولین پریودتان بعد از زایمان بیشتر یا کمتر از دوران قبل از بارداری بود نگران نشوید. علاوه بر آن ممکن است فواصل قاعدگی در ماه های اول نامنظم باشد.

بعد از زایمان احتمال بارداری هست؟

شما بعد از 3 هفته بعد از زایمان می‌توانید باردار شوید حتی اگر در دوران شیردهی هستید یا هنوز پریود شما شروع نشده باشد.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *